Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




21.08.2018

Новий Порядок і нові форми від Фонду

Газета «Приватний підприємець» № 16, 2018 р.

З 1 жовтня 2018 року набере чинності новий порядок фінансування працедавців за рахунок коштів Фонду, а також з’явиться нова форма повідомлення.

З 1 серпня 2017 року Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань реорганізовані в єдиний Фонд соціального страхування (далі – Фонд). Як і передбачалося, Фонд узгоджує свої нормативно-правові акти з чинним законодавством.

Новий Порядок фінансування

Постановою Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 р. № 12 затверджено Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та деяких виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України (далі – Порядок № 12). Цей Порядок набере чинності 1 жовтня 2018 року.

Із зазначеної дати втратять чинність такі документи:

– Порядок фінансування страхувальників за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою від 22.12.2010 р. № 26;

– Порядок призначення страхових виплат працівникам, які постраждали внаслідок настання нещасного випадку на виробництві та/або професійного захворювання, затверджений постановою Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань від 27.04.2007 р. № 24.

Порядок № 12 визначає механізм та умови фінансування страхувальників як для отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності, так і потерпілим на виробництві.

Нове Положення про комісію із соцстраху

Як і раніше, рішення про призначення матеріального забезпечення застрахованій особі ухвалює комісія (уповноважений) із соціального страхування. Постановою Фонду від 19.07.2018 р. № 13 затверджено нове Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, яке діє з 27.07.2018 р. У свою чергу, з цієї дати втратило чинність раніше чинне Положення, затверджене постановою від 23.06.2008 р. № 25.

Істотних змін нове Положення не містить. У ньому Фонд актуалізує функції комісії та узгоджує їх із вимогами Закону України від 23.09.99 р. № 1105-XIV “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (далі – Закон № 1105). Також затверджено нову редакцію протоколу засідання комісії із соціального страхування. Слід зазначити, що вона не відрізняється від поперед­ньої форми.

Нагадаємо, що на підставі рішення комісії (уповноваженого) працедавець нараховує суми допомоги та оформляє заяву-розрахунок. Причому така заява має бути передана до Фонду не пізніше ніж через п’ять робочих днів із дати ухвалення комісією такого рішення. Раніше такий термін не був чітко визначений.

Нова форма заяви-розрахунку

Звертаємо увагу, що з 1 жовтня буде застосовуватися нова форма заяви-розрахунку. Заява-роз­рахунок є підставою для фінансування працедавців і має бути складена за формою, котра міститься в додатку 1 до Порядку № 12. Вона включає інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення та окремі виплати постраждалим на виробництві за їхніми видами.

Заява-розрахунок готується у двох примірниках і може бути подана як у паперовому, так і в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису.

Під час оформлення заяви-розрахунку для отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності, а також допомоги по вагітності та пологах слід використовувати форму додатка 1.1 “Матеріальне забезпечення”. У цій формі, крім звичної інформації, з’являться нові графи, у яких треба буде відображати інформацію про страховий стаж працівника як повний, так і за останні 12 місяців. Також з’явиться нова графа, у якій буде цифровим кодом відображатися інформація про характер роботи застрахованої особи:

1 – основне місце роботи;

2 – сумісництво;

3 – ФОП;

4 – ЦПХ.

Нагадаємо, що з 11.10.2017 р. унаслідок змін, унесених до ст. 18 Закону № 1105, до осіб, які підлягають страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, належать особи, які працюють на умовах цивільно-правового договору, на інших умовах, передбачених законом, а також фізособи-підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності на інших підставах (тобто не мають основного місця роботи).

Отже, такі категорії осіб знайшли своє відображення в новій формі заяви-розрахунку.

Нова форма повідомлення

Порядком № 12 передбачено, що після надходження заяви-розрахунку Фонд перевіряє наведену в ньому інформацію й за відсутності зауважень протягом десяти робочих днів здійснює фінансування. У разі потреби Фонд має право уточнювати інформацію, наведену в заяві-розрахунку. У разі виявлення помилок та/або недостовірних відомостей заява-розрахунок повертається працедавцеві з відповідними рекомендаціями щодо їхнього усунення.

Як і раніше, після надходження коштів, зазначених у заяві-розрахунку, на рахунок працедавця останній зобов’язаний виплатити їх працівникам у найближчий після дня призначення допомоги термін, установлений для виплати зарплати.

Унаслідок нововведень у працедавців з’явиться нова форма повідомлення. Так, протягом місяця з дня проведення виплат працедавець повинен буде надіслати до Фонду повідомлення про проведення такої виплати. Форма такого повідомлення міститься в додатку 2 до Порядку № 12. Зауважимо, що форма повідомлення зовсім не складна й працедавцям не важко її запов­нити та подати.

Якщо протягом трьох місяців із дня фінансування працедавець не повідомить Фонд, буде проведена перевірка використання працедавцем коштів Фонду.

Якщо сума допомоги, яку підприємець отримає від Фонду, більше ніж фактичні витрати, зай­ву суму страхових коштів треба повернути до відділення Фонду протягом трьох робочих днів. Також працедавцеві слід надіслати письмове пояснення причин повернення коштів.

Якщо ж працедавець виявив помилки під час нарахування виплат за минулі періоди (за межами чинного бюджетного року), він повинен повернути зайво нараховані та виплачені кошти до Фонду, а також надіслати обґрунтоване письмове пояснення про причини їхнього повернення.

З приводу нововведень голова правління Фонду Володимир Саєнко на офіційній сторінці Фонду (http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/ ) роз’яснює, що головною метою нововведення є зменшення ризику затримок під час виплат за лікарняними. Він зазначає, що напрацьований документ дозволить збільшити контроль за дотриманням працедавцями прав застрахованих осіб. А заміна перевірок використання коштів Фонду на попередній контроль і попередження помилок знизить накладення штрафів. Також планується спрощення звітності шляхом винятком звіту Ф4-ФССзТВП.

Сподіваємося, що в результаті нововведень, а саме появи нової форми повідомлення, усе-таки буде скасовано звіт за формою Ф4-ФССзТВП, а не з’явиться ще одна обов’язкова форма. А за наслідками уточнень та повторного огляду інформації не додасться нових штрафів.

Докладніше про заповнення нових форм заяви-розрахунку та повідомлення розповімо в наступних числах “Приватного підприємця”.

Вікторія Лобода, редактор

Наймані працівники

Поделиться:

Количество просмотров: 15555

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне