Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




26.09.2019

Куди і як сплачувати податки в разі оренди офісу у фізособи?

Газета «Приватний підприємець» № 18, 2019 р.

ФОП зареєстрований у Львові, має кілька об’єктів для здійснення діяльності в різних містах. В одному з них приміщення орендується в громадянина. До якого бюджету потрібно перераховувати податки, утримані з орендної плати, – до бюджету за місцем реєстрації (у Львові) чи до бюджету за місцем розташування орендованого офісу?

У такій ситуації підприємець має перераховувати податки (ПДФО та ВЗ), утримані з доходу фізособи за оренду в нього нерухомості, до бюджету за місцем своєї реєстрації, тобто у Львові. Це випливає з положень ст. 168 ПКУ.
Порядок сплати (перерахування) податку до бюджету регулюється п. 168.4 ст. 168 ПКУ. Підпунктом 168.4.5 ст. 168 ПКУ прямо передбачено, що податкові агенти – фізособи сплачують податок на доходи до відповідного бюджету за місцем реєстрації в органах контролю, тобто за своєю податковою адресою. Це стосується сплати податку на доходи як із зарплати своїх найманих працівників, так і з винагород фізособам за цивільно-правовими договорами. Договір оренди приміщення також є цивільно-правовим договором.

Отже, у підприємця-орендаря немає підстав перераховувати податок на доходи до бюджету за місцем прописки фізособи-орендодавця або за місцем розташування орендованої нерухомості.

Це стосується не тільки ПДФО, але й ВЗ, оскільки порядок їх перерахування до бюджету однаковий (пп. 1.4 п. 161 підр. 10 р. ХХ ПКУ).

Підприємець є податковим агентом щодо доходів, виплачуваних фізичним особам, зокрема й щодо орендної плати (пп. 170.1.1 ст. 170 ПКУ).

Згідно з пп. 168.1.1 ст. 168 ПКУ податковий агент, який нараховує (виплачує) такий дохід на користь фізичних осіб, зобо­в’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок. За його рахунок означає, що із суми орендної плати, зафіксованої в договорі оренди, потрібно утримати ПДФО 18% і ВЗ 1,5%, а решту суми виплатити орендодавцеві. Одночасно з виплатою орендної плати треба перерахувати до бюджету відповідні податки.

газета Приватний підприємець

Якщо орендна плата сплачується орендодавцеві готівкою, доцільно скласти акт використання приміщення за певний період (залежно від того, як визначено в договорі), у якому відобразити розрахунок оподаткування суми оренди. У ньому можна зафіксувати й суми податків для перерахування до бюджету, і суму для виплати власникові приміщення.

Під час укладення договору оренди офісу сторони мають зважити на те, що розмір орендної плати визначається відповідно до мінімальної суми орендного платежу. Вона залежить від мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості, яка встановлюється органами місцевого самоврядування за місцем розташування нерухомості. Така мінімальна вартість орендної плати повинна бути встановлена й оприлюднена до початку звітного року. Тож ФОП-орендар має перевірити відповідність установленої суми оренди в договорі мінімальним ставкам, затвердженим місцевою радою. Якщо сума орендної плати встановлена нижче від мінімальної вартості, податки під час виплати оренди орендодавцеві треба сплатити відповідно до встановлених ставок.

Згідно з пп. 168.4.8 ст. 168 ПКУ, за своєчасне та повне перерахування сум податку до відповідного бюджету мусить відповідати податковий агент. Про факт виплати доходу фізособі та утримання з нього ПДФО та ВЗ підприємець-орендар повідомить податкову службу у звітності за ф. № 1ДФ (ознака доходу “106”). У фізособи-орендодавця додаткових податкових зобов’язань, пов’язаних із фактом отримання орендної плати від підприємця, не виникне.

Ольга Шевцова

Поделиться:

Количество просмотров: 38192

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне