Розсилка новин

26.10.2020

Переривання відпустки для догляду за дитиною до трьох років

Газета «Приватний підприємець» № 19, 2020 р.

Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років. Вона повідомила, що хоче перервати відпустку й приступити до роботи. Які документи має оформити підприємець?

Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (ст. 179 КЗпП, ст. 18 Закону України від 15.11.96 р. № 504/96-ВР “Про відпустки”). Ця відпустка є соціальною й за бажанням жінки може бути надана повністю або частково в межах установленого періоду. До того ж працівниця може не­одноразово переривати цю відпустку, приступати до роботи, а потім знову за потреби оформляти її.

Під час оформлення такої відпустки працівниця повинна була подати підприємцеві заяву із зазначенням періоду відпустки й копію свідоцтва про народження дитини. Підприємець, своєю чергою, на підставі поданих документів повинен був підготувати розпорядження про надання такої відпустки.

Якщо згодом працівниця вирішила достроково вийти з відпустки для догляду за дитиною й приступити до роботи, це також треба документально оформити. Для цього вона повинна подати підприємцеві відповідну заяву.

Наведемо її приклад (с. 19).

ФОП Миколайчук В. І.

Бухгалтера

Соломійко О. В.

Заява

Прошу перервати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та дозволити приступити до роботи з 01.11.2020 р.

26.10.2020 р.                                                    Соломійко

На підставі поданої заяви підприємець готує розпорядження про достроковий вихід працівниці з відпустки для догляду за дитиною. Наведемо його приклад.

Фізична особа – підприємець Миколайчук Володимир Іванович

Розпорядження № 33

від 26.10.2020 р.

Щодо дострокового виходу з відпустки для догляду за дитиною до трьох років

Перервати достроково відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, надану бухгалтерові Соломійко Олені Василівні, у зв’язку з виходом на роботу. Приступити до роботи з 01.11.2020 р.

Підстава: заява Соломійко О. В. від 26.10.2020 р.

ФОП Миколайчук В. І.

З розпорядженням ознайомлена                             Соломійко О. В.

Зважайте на те, що подати заяву про достроковий вихід на роботу працівниці треба заздалегідь, хоча б за день до виходу на роботу. Але краще трохи раніше. Це пов’язано з тим, що на її місце підприємець міг оформити тимчасового працівника, з яким уклав строковий трудовий договір. А звільнення такого працівника має відбутися за день до виходу жінки з відпустки для догляду за дитиною. До того ж під час звільнення тимчасового працівника з ним потрібно провести остаточний розрахунок.

Нагадаємо, що інформацію про закінчення відпустки для догляду за дитиною до трьох років підприємець має відобразити в таблиці 5 додатка 4 звіту з ЄСВ.

Якщо в майбутньому жінка захоче знову оформити відпустку для догляду за дитиною до трьох років, вона має на це право. Для цього працівниця мусить подати підприємцеві нову заяву.

Вікторія ЛОБОДА, редактор

Наймані працівники

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Ми на Facebook