Розсилка новин

23.07.2021

Який строк використання РРО?

ФОП- загальносистемник під час готівкових розрахунків використовує РРО вже понад шість років. Чи встановлено законодавством строк використання РРО? Чи передбачено відповідальність за використання РРО, строк експлуатації якого закінчився?

Газета «Приватний підприємець» № 8, 2021 г.

Згідно із законодавством строк служби РРО – це строк, протягом якого виробник гарантує працездатність реєстратора розрахункових операцій (РРО), зокрема комплектувальних виробів та його складових частин, збереження інформації у фіскальній пам'яті за умови дотримання користувачем вимог експлуатаційних документів (п. 2 Порядку технічного обслуговування та ремонту реєстратора розрахункових операцій, затвердженого постановою КМУ від 12.05.2004 р. № 601). Не треба плутати з терміном “строк гарантії”.

Зауважимо, що складові техніки з часом застарівають, тож виробники не можуть гарантувати, що з плином років РРО працюватиме коректно, а тому визначають середній нормативний строк працездатності свого пристрою й відображають його в документах.

Здебільшого строк експлуатації/служби становить сім років із дня введення РРО в експлуатацію. Утім він не може використовуватися, якщо з дати його виробництва минуло понад дев'ять років.

Використовувати можна тільки ті РРО, які включено до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій. Статтею 12 Закону України від 06.07.95 р. № 265/95-ВР “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” (далі – Закон про РРО) визначено, що строк між первинною реєстрацією РРО та датою їх виключення з Державного реєстру не може становити менше ніж сім років. У разі зміни законодавчих вимог до використання РРО виробник (постачальник) зобов'язаний, за наявності технічних можливостей, здійснити доопрацювання РРО.

Проте в деяких документах на РРО виробником (постачальником) може бути не встановлено строку служби, тож слід керуватися нормою щодо семирічного строку служби РРО з моменту введення його в експлуатацію, але не більше ніж дев'ять років від дати випуску. Ці строки передбачено Порядком доопрацювання електронних контрольно-касових апаратів, затвердженим рішенням Державної комісії з питань впровадження електронних систем і засобів контролю та управління товарним і грошовим обігом при Кабінеті Міністрів України від 30.11.99 р. № 11.

Отже, підприємець має право використовувати РРО не більше ніж 7 років із моменту введення його в експлуатацію.

Якщо цей строк буде вичерпано, РРО треба зняти з реєстрації, адже такий технологічний пристрій не відповідає вимогам Закону про РРО. Тобто подальше використання такого РРО є порушенням вимог цього Закону та спричиняє накладення фінансових санкцій згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО.

Розмір фінансових санкцій застосовується з огляду на п. 11 р. II “Прикінцеві положення” Закону про РРО. Тимчасово до 1 січня 2022 року:

• за порушення, учинене вперше, застосовується фінансова санкція в розмірі 10% вартості товарів (робіт, послуг), проданих із порушеннями, установленими п. 1 ст. 17 цього Закону;
  • за кожне наступне вчинене порушення – 50% вартості товарів (робіт, послуг), проданих із порушеннями.

Варто зауважити, що “друге порушення” може бути зафіксовано буквально наступного дня, що настає за тим, у якому було виявлено порушення вперше. Тож штрафи можуть бути чималі.

З 1 січня 2022 року розмір фінансових санкцій буде збільшено й становитиме відповідно 100 та 150% вартості товарів (робіт, послуг), проданих із порушеннями (тобто через РРО, у якого вичерпано строк експлуатації).

Крім того, згідно зі ст. 155 1 КУпАП за порушення порядку проведення розрахунків передбачено адміністративну відповідальність.

Така відповідальність може застосовуватися як до найманих працівників ФОП, які безпосередньо здійснюють розрахунки, так і до ФОП. Отже, за вперше виявлене порушення на осіб, які здійснюють розрахункові операції, застосовується штраф у розмірі від 2 до 5 нмдг (від 34 до 85 грн) і на ФОП – від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн).

Якщо такого найманого працівника або ФОП протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі самі порушення, то розмір штрафу збільшується й становить:

• для осіб, які здійснюють розрахункові операції, – від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн);
  • для ФОП – від 10 до 20 нмдг (від 170 до 340 грн).

Зважайте на те, що податківці застосувати адмінштраф за ст. 155 1 КУпАП можуть тільки за рішенням суду, які виносять судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів відповідно до ст. 221 цього Кодексу.

Отже, законодавством визначено строк, протягом якого використовується РРО: сім років із дня введення його в експлуатацію, але не більше ніж дев'ять років із дати його виробництва. Якщо строк експлуатації вичерпано, а ФОП продовжує його використовувати – неминуче застосування до нього фінансових санкцій, розмір яких передбачено п. 1 ст. 17 Закону про РРО.

Наталія Щербак,
заст. головного редактора

Читайте нас в телеграм-каналі: https://t.me/chp_com_ua

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Ми на Facebook