Розсилка новин

31.08.2021

Зміна місця реєстрації: що з податками та звітністю?

ФОП – єдинник третьої групи за ставкою 5% змінив місце реєстрації в середині 2021 року, куди він повинен звітувати та сплачувати податки?

Газета «Приватний підприємець» № 11, 2021 г.

Передусім нагадаємо, що фізичні особи – підприємці реєструються як суб’єкти господарювання тільки за своїм місцем проживання.

Якщо відбувається зміна місця проживання, ФОП зобов’язаний унести зміни до відомостей, які містяться в Єдиному держреєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Тільки після внесення таких змін до Єдиного держреєстру вносяться зміни до відомостей, які має податкова.

Для внесення змін до відомостей про ФОП у Єдиному держреєстрі подається заява за формою № 1.

З минулого року використовується єдина форма заяви, яку затверджено наказом Мін’юсту України від 19.05.2020 р. № 1716/5. Використовується вона стосовно ФОП для: реєстрації, унесення змін, виключення з реєстру (ліквідації ФОП).

Заяву для внесення змін до Єдиного держреєстру можна подати як у паперовій, так й електронній формі. Для реєстрації змін підприємець може звернутися до будь-якого суб’єкта держреєстрації на свій вибір: держреєстратора, органу місцевого самоврядування, місцевої держадміністрації або до нотариуса. Надати потрібні документи він може особисто або через уповноважену ним особу, а може надіслати поштою з описом укладення.

Процедура подання документів така сама, як і під час реєстрації підприємцем. Якщо ФОП подає документи особисто, то він показує документ, що засвідчує його особу. Якщо їх подає його представник, додатково подається примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, що підтверджує його повноваження (довіреність). Якщо документи надсилаються поштою, підпис фізичної особи на реєстраційній картці треба нотаріально засвідчити.

Останнім часом ФОП усе частіше подають документи в електронній формі за наявності кваліфікованого електронного підпису. Для цього використовується Єдиний державний вебпортал електронних сервісів.

Після того, як будуть унесені зміни до Єдиного держреєстру, інформація про ці зміни надсилається до податкової.

Незважаючи на те що податкова отримує повідомлення про внесення змін до облікових даних підприємця, особливо якщо ФОП є єдинником, він повинен самостійно подати заяву до податкової про внесення змін до реєстру платників єдиного податку.

Нове місце проживання може розташовуватися на території, яка підпорядкована тій самій податковій, у якій ФОП зареєстрований за старим місцем реєстрації. А може бути на території, підпорядкованій іншій податковій. З огляду на це дії податківців і підприємця будуть різними.

Також зважаймо на таке. З 1 січня 2021 року проведено реорганізацію податкових інспекцій (укрупнення). Отож можливо, що місце проживання розташоване на території іншої територіальної громади, а підпорядковане тій самій податковій. Та, незважаючи на це, заяву про зміну місця проживання треба однаково подати до податкової за старим місцем реєстрації.

Якщо нове місце проживання розташоване на території, яка підпорядкована податковій, у якій ФОП зареєстрований, то в нього в питанні сплати податків та подання звітності нічого не змінюється.

Якщо ж нове місце проживання підпорядковане іншій податковій, то слід зважати на таке.

Підпунктом 2 п. 10.13 р. X Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588, зі змінами (останні внесено наказом від 08.02.2021 р. № 62) (далі – Порядок № 1588), передбачено, що в разі зміни місця проживання до закінчення року платник податків обліковується в органі контролю за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) з ознакою того, що він є платником податків до закінчення року, а в органі контролю за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) – з ознакою того, що він є платником податків із наступного року.

Процедуру передання справи платника податків визначено п. 10 р. X Порядку № 1588; здійснюється вона без втручання підприємця. Заява єдинника подається для того, щоб у реєстрі платників єдиного податку були достовірні відомості. Інакше його мають право виключити з цього реєстру (анулювати його реєстрацію як єдинника). А інколи ще доведеться і єдиний податок сплатити за ставкою 15%.

Отже, Порядком № 1588 передбачено, що до закінчення бюджетного року, у якому ФОП змінив місце реєстрації у зв’язку зі зміною місця проживання, єдинник сплачує визначені законодавством податки й збори після такої реєстрації за місцем попередньої реєстрації.

Незважаючи на те що запроваджено об’єднану звітність, жодних змін у поданні звітності не сталося. Звітує ФОП також  протягом року до податкової за попереднім місцем реєстрації. Тобто декларації за 1–3-й квартали єдинник подає до податкової за попереднім місцем реєстрації. У квартальних деклараціях він відображає тільки відомості, які стосуються єдиного податку.

Річну ж декларацію ФОП подає за новим місцем реєстрації. Адже термін її подання уже настане наступного бюджетного року, коли його облікову справу буде передано до податкової за новим місцем реєстрації. У річній декларації потрібно буде заповнити додаток, який стосується нарахування та сплати ЄСВ.

Тепер щодо ЄСВ. Справу про платника ЄСВ передають до податкової за новою адресою протягом місяця після отримання з Єдиного державного реєстру відомостей про зміну місцезнаходження (місця проживання) платника, пов’язану зі зміною адміністративно-територіальної одиниці (абз. 2 п. 6 Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 24.11.2014 р. № 1162).

Отже, ЄСВ із наступного місяця після внесення змін та передання справи платника ЄСВ потрібно буде сплачувати за новим місцем реєстрації.

Варто зауважити, що у зв’язку з реорганізацією податкової було об’єднано багато районних податкових і рахунки для сплати ЄСВ або єдиного податку також у багатьох містах не поділяються за районами, як минулого року. Тож може статися таке: незважаючи на те що ФОП за новим місцем проживання належить до іншого району, рахунки залишаться без змін.

На завершення рекомендуємо через Електронний кабінет платника податків перевірити, чи внесено потрібні зміни й коли та до якої податкової має звітувати ФОП і сплачувати податки та ЄСВ.

Наталія Щербак,
заст. головного редактора