Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




07.03.2019

Щодо нових ставок турзбору, податкової декларації та внутрішнього туризму

Газета «Приватний підприємець»

ДФС у консультації від 26.02.2019 р. № 763/6/99-99-12-02-03-15/ІПК роз’яснює актуальні питання справляння туристичного збору.

За якими ставками справляти турзбір 2019 року?

Обов'язок з ухвалення рішень про встановлення місцевих податків та зборів, відповідно до п. 12.3 ст. 12 ПКУ, покладено на сільські, селищні, міські ради та ради об'єднаних територіальних громад (далі – Ради).

Якщо Радами не ухвалено рішення про встановлення на 2019 рік ставок турзбору, які б відповідали умовам ПКУ, то збір справляється із застосуванням мінімальних ставок, визначених ПКУ. Нагадаємо, що ставки збору для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення становлять:

– для внутрішнього туризму – до 0,5% розміру МЗП (20,87 грн);

– для в’їзного туризму – до 5% розміру МЗП (208,65 грн).

З якого періоду буде справлятися турзбір за новими ставками?

У разі затвердження Радами ставок турзбору, які відповідають ст. 268 ПКУ, його справляння за новими ставками здійснюватиметься з періоду набуття чинності рішення Ради або в термін, визначений у рішенні Ради.

Чи затверджено нову форму податкової декларації з турзбору?

Проект наказу Мінфіну "Про внесення змін до форми Податкової декларації з туристичного збору" розміщено для громадського обговорення на офіційному веб-порталі ДФС (www.sfs.gov.ua). Нові форми декларацій набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення (п. 46.6 ст. 46 ПКУ).

Отже, у разі затвердження та оприлюднення нової форми декларації в I кварталі 2019 року для складання звітності за II квартал 2019 року має застосовуватися нова форма декларації.

Чи вважаються іноземцями особи, які постійно проживають в Україні на підставі посвідки про проживання?

У ст. 14 ПКУ з’явилося нове поняття «внутрішній туризм» – переміщення в межах території України громадян України та/або осіб, які постійно проживають на території України, у пізнавальних, професійно-ділових чи інших цілях. Якщо з аналогічною метою прибули громадяни, які постійно не проживають на території України, – це в’їзний туризм.

Водночас ст. 4 Закону України від 15.09.95 р. № 324/95-ВР "Про туризм" також визначено, що внутрішнім туризмом є подорожі в межах території України громадян України та осіб, які постійно проживають на її території.

Отже, на підставі відповідних документів, що підтверджують громадянство України та/або постійне проживання на території України, можливо визначити належність фізособи – платника турзбору до категорії внутрішнього туризму.

Розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму на 2019 рік

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1918

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне