Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




23.07.2019

Чи потрібно здавати звіти єдинникові, якщо немає доходу?

Газета «Приватний підприємець» № 13, 2019 р.

Підприємець зареєструвався в червні єдинником третьої групи, платником ПДВ без найманих працівників. Правочинів із продажу та отримання доходу ще не було. Чи повинен він подавати звітність за другий квартал?

Єдинники третьої групи звітують про результати своєї діяльності щокварталу.

У цьому разі місяць реєстрації (червень), коли ФОП став єдинником, належить до другого кварталу, тож за результатами роботи в ньому потрібно відзвітувати незалежно від того, чи був дохід.

Податкова декларація ФОП-єдинника подається за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578, зі змінами, унесеними наказом Мінфіну від 17.03.2017 р. № 369.

За другий квартал потрібно подати декларацію протягом 40 календарних днів після закінчення кварталу, тобто до 10.08.2019 р.

Як заповнити декларацію, якщо не було доходу? Підставою для заповнення декларації є дані Книги обліку доходів і витрат (далі – Книга ОДВ), форму якої затверджено наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579.

Згідно з порядком заповнення Книги ОДВ у ній потрібно підбивати сумові підсумки за день, місяць, квартал і рік. Тож у цьому разі підприємець повинен у Книзі ОДВ записати назву місяця, у якому він став єдинником – “червень”, у наступному рядкові графи 2 проставити прочерк, у наступному рядкові написати “за 2-й квартал” і теж проставити прочерки в графах 2, 4 та 6.

У рядкові 05 р. IV декларації зазначається обсяг доходу єдинника третьої групи (3%) за звітний період. Сума такого доходу має відповідати підсумковим даним графи 6 Книги ОДВ за звітний період.

Отже, якщо не було доходу, то й єдиний податок за ставкою 3% в цьому кварталі сплачувати не потрібно.

Якщо відсутні дані для заповнення будь-якого рядка декларації, то в паперовій формі декларації проставляється прочерк, а в електронній формі такий рядок залишається незаповненим.

Відсутність доходу не означає, що взагалі жодних податків не потрібно платити.

Незалежно від факту та розміру отримання доходу ФОП-єдинники зобов’язані сплачувати ЄСВ у розмірі не меншому, ніж 918,06 грн на місяць (крім звільнених від його сплати ФОП).

Сплачують ЄСВ щокварталу до 20-го числа місяця, що настає за звітним кварталом. Тож за другий квартал ФОП має сплатити ЄСВ у розмірі 918,06 грн з розрахунку тільки за один місяць реєстрації (червень) – у строк до 20.07.2019 р.

Звітує про сплату ЄСВ за себе підприємець один раз за підсумками року – до 10 лютого 2020 року.

Чи потрібно подавати звітність із ПДВ, якщо не було продажів і не виникло об’єкта оподаткування? Відповідно до п. 202.1 ст. 202 ПКУ звітним періодом для платників ПДВ є один календарний місяць.

За кожний звітний період, у якому виникають об’єкти оподаткування або є показники, що підлягають декларуванню, платник податків зобов’язаний подати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є (п. 49.2 ст. 49 ПКУ).

Показниками, що підлягають декларуванню у звіті з ПДВ, вважаються суми від’ємного значення, які можуть виникнути в разі, якщо ФОП у червні закуповував товар або оплачував будь-які послуги (тобто сплачував ПДВ на адресу іншого суб’єкта – платника ПДВ).

Якщо у ФОП протягом звітного періоду платежів на адресу суб’єктів – платників ПДВ не було й доходу не виникло, то декларацію з ПДВ подавати не потрібно (п. 49.2 ст. 49 ПКУ).

Ольга Шевцова, юрист

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 3201

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне