Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




04.11.2019

Як ФОП-загальносистемник може самостійно виправити помилки в раніше поданій податковій декларації

Газета «Приватний підприємець»

ФОП подають до органу контролю податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року в строки, установлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, у якій також зазначаються авансові платежі з ПДФО (п. 177.5 ст. 177 ПКУ).

Як ФОП-загальносистемник може самостійно виправити (уточнити) помилки, що містяться в раніше поданій ним податковій декларації, і чи нараховуються в такому разі штрафні санкції та пеня, роз’яснюється в Базі знань, категорія 104.09.

Якщо в майбутніх податкових періодах платник податків самостійно (зокрема, за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться в раніше поданій ним податковій декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку (п. 50.1 ст. 50 ПКУ). Форму податкової декларації та Інструкцію щодо її заповнення затверджено наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859 (у редакції наказу Мінфіну від 25.04.2019 р. № 177).

У разі самостійного виявлення помилок уточнення (виправлення) сум податкового зобов'язання ФОП здійснюється в р. VI "Розрахунок податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок у попередніх звітних періодах" податкової декларації. Тут зазначається сума, на яку збільшується (зменшується) податкове зобов'язання з ПДФО або військового збору у зв'язку з виправленням помилок. У рядкові 23 р. VI податкової декларації зазначається сума штрафу, яка розраховується платником податку самостійно згідно з п. 50.1 ст. 50 ПКУ.
Нарахування пені розпочинається після спливу 90 календарних днів, що настають за останнім днем граничного терміну сплати податкового зобов'язання. Сума пені зазначається в рядкові 24 р. VI податкової декларації.

Завантажити бланк: Податкова декларація про майновий стан і доходи (з 01.01.2020 р.)

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 2329

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне