Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




04.04.2020

Про лiмiти обсягiв та iнше “противiрусне”

Бізнес пристосовується до життя в умовах загального карантину, а держава реагує на загрозу поширення коронавіруса в Україні, екстрено ухвалюючи нові закони. Черговий такий документ – Закон України від 30.03.2020 р. № 540-IX, на думку його ініціаторів, спрямований на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019).

У чому ж держава бачить підтримку підприємцям у такий непростий час? Спішимо повідомити.

1. Збільшення лімітів обсягів доходу для застосування ФОП спрощеної системи:

– для першої групи з 300 тис. грн до 1 млн грн;

– для другої групи з 1,5 млн грн до 5 млн грн;

– для третьої – з 5 млн грн до 7 млн грн.

2. Надання органам місцевого самоврядування 2020 року права ухвалювати рішення про зменшення ставок єдиного податку.

3. Продовження мораторію на проведення документальних та фактичних податкових перевірок, зокрема і ФОП, до 31 травня 2020 року. Однак зважайте на те, що мораторій не поширюється на:

– документальні позапланові перевірки платників, які задекларували відшкодування ПДВ із держбюджету на суму понад 100 тис. грн;

– фактичні перевірки у сфері обігу пального, спирту етилового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Продовження мораторію на проведення неподаткових планових перевірок у сфері госпдіяльності до 30 червня 2020 року. Проте мораторій не поширюється на:

– усі позапланові перевірки;

– планові перевірки за діяльністю суб’єктів господарювання, які належать до суб’єктів із високим ступенем ризику; у сфері дотримання вимог щодо формування, запровадження та застосування державних регульованих цін; у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

4. Продовження строку незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну сплату ЄСВ та несвоєчасне подання звітності з ЄСВ до 31 травня. Це саме стосується нарахування пені. Також збільшено строк мораторію на документальні перевірки правильності нарахування, обчислення й сплати ЄСВ. Він тепер становить період із 18 березня до 31 травня включно*.

Додатково, на період до 31 травня (включно), припиняється строк розгляду скарг платників єдиного внеску. Також тимчасово, до зазначеної дати продовжується строк подання скарг, які подаються в період із 18 березня до 31 травня (включно).

Зауважимо, у періодах звільнення ФОП від сплати ЄСВ за себе жодних змін немає: як і раніше, вони мають право не сплачувати внеску тільки за березень і квітень.

5. Звільнення від штрафів за порушення податкового законодавства, запроваджене раніше, збережено*. До того ж відкориговано норму про штрафи за порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, які застосовуються на загальних підставах.

Серед інших карантинних новацій для ФОП і такі:

– спрощено оформлення дистанційної роботи та впроваджено гнучкий режим робочого часу. Детальніше про це – в одному з наступних чисел газети. А в цьому випуску читайте про те, як правильно оформити відпустку працівників за свій рахунок на час карантину* і як оплачувати простій у роботі*;

– скориговано норми ЦКУ про обов’язки орендарів зі сплати орендної плати за користування майном у період карантину*;

– спрощено механізм отримання роботодавцем допомоги працівникам у зв’язку з частковим безробіттям;

– скасовано звільнення від плати за землю та податку на нерухомість за квітень 2020 року (фактично квітень виключено з пільгового періоду, а звільнення стосується лише березня).

Закон набуває чинності з дня його офіційного опублікування – 2 квітня (опубліковано в газеті “Голос України” № 62 від 02.04.2020 р.). Наразі ми торкнулися найважливіших змін. В наступних випусках газети повернемося до тих із них, які вимагають детальнішого вивчення. Крім того, як і раніше, будемо оперативно повідомляти вам і про інші новації в законодавстві.

--------------
*Детальніше про це – «Приватний підприємець» № 7, квітень 2020.

Редакція газети «Приватний підприємець»

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 3599

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне