Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




30.07.2021

Ягода малина на експорт за космiчними технологiями

Підприємці фермерського господарства ТОВ “Двіпа” з Магдалинівського району Дніпропетровської області вже накопичили успішний досвід органічного землеробства й зараз сміливо освоюють перспективний європейський ринок, а також американський. На наші запитання про особливості інноваційного бізнесу погодився відповісти керівник фермерського господарства Юрій Танцюра.

– Розкажіть про ваше фермерське господарство. Скільки у вас гектарів і що вирощуєте?

– Почалося все з того, що понад 15 років тому ми створили екопоселення з декількома сім’ями однодумців у Магдалинівському районі Дніпропетровської області. Наше фермерське господарство розташоване в при­род­но-ландшафтному заказнику на березі Орелі. Ми обробляємо 150 гектарів сертифікованої органічної землі. Вирощуємо органічні пшеницю, кукурудзу, амарант і ягоди: малину, полуницю, червону смородину. Останнім часом щороку надсилаємо до ЄС понад 100 тонн зернових і до 70 тонн перероблених ягід. Вирощуємо ягоди тільки у відкритому ґрунті.

– Що означає повністю органічний цикл? Ви не використовуєте навіть гербіцидів?

2015 року ми перейшли на повний органічний цикл сільгоспвиробництва. Наша філософія – це спосіб дій, за якого ми не завдаємо шкоди природі. Не використовуємо жодних хімічних речовин під час вирощування врожаїв. Добрива в нас органічні, отримуємо їх самостійно, переробляючи коров’ячий гній декількома способами. Для захисту від шкідників не застосовуємо хімії. Цю функцію виконують корисні комахи. Обходимося й без гербіцидів. Якщо потрібно, то використовуємо агроволокно.

– Девіз вашого бізнесу: “Чистий продукт, чисте місце й чисті відносини”. Прокоментуйте, будь ласка.

– У цьому наш світогляд. Адже органічне виробництво – не тільки технології як такі. Це стиль життя. Коли власники бізнесу намагаються бути справедливими, чесно розподіляють прибуток. Прагнуть бути в синергії з природою та зі своїми працівниками, аби світ усередині нас і навколо був гармонійним. Тоді земля дає щедрий здоровий урожай, і люди здорові, задоволені життям.

– Як давно ви почали продавати ягоди на міжнародних ринках?

– 2016 року ми зробили перші кроки з продажу ягідної продукції в Європі. Доти ми довго вивчали попит, дивилися, що їм цікаво. Їздили на європейські виставки, знайомилися з потенційними діловими партнерами і їхнім способом мислення. Продумували, що вигідніше вирощувати на закордон.

І вирішили, що потрібно пропонувати трендовий продукт: сублімовані ягоди, сублімовані йогурти, а також порошки з ягід та овочів, насіння й масло амаранту. З таким асортиментом ми взяли участь у міжнародній виставці “BIOFACH 2020”. Товари зацікавили оптових покупців. До речі, уся наша органічна продукція має сертифікат “Органік стандарт” і реалізується під ТМ “Ахімса”.

– Розкажіть докладніше про сублімування ягід. У чому плюси такого виду збереження малини та полуниці?

– Сублімація на сьогодні – найбільш інноваційний метод сушіння продуктів. Це дозволяє зневоднювати ягоди у вакуумі. Як наслідок, виходить суха речовина, що зберігає всі корисні властивості, вітаміни, натуральний смак, колір та аромат. Ціна таких ягід теж вигідна, оскільки продукт висококонцентрований і за якістю не поступається свіжому. Уже із сублімованих ягід ми виготовляємо порошки, які зараз набувають популярності в прихильників здорового харчування. Вони не містять консервантів, емульгаторів, ГМО та цукру. Зазвичай порошки використовуються для здорового харчування, у випічці й можуть зберігатися до 5 років у герметичній упаковці.

– Яке потрібно обладнання для такого перероблення ягід? Чи виготовляють його в Україні?

– Сублімаційне обладнання – це наші космічні розробки. Воно здатне видаляти вологу за низьких температур, що дозволяє зберігати 95% усіх корисних властивостей будь-яких продуктів. Перевагою над іншими видами сушіння є те, що продукти легко відновлюють свій початковий стан у разі додавання вологи. Головне обладнання – це вакуумні сушарки для продуктів. Також ми придбали спеціальні млини для перетворення сублімованих ягід на порошок. Практично все обладнання виробляють у нас в Україні.

– На яких ринках купують ваші сублімовані ягоди й порошки з них?

– Починаючи з 2018 року ми поставляємо нашу ягідну продукцію до країн Європи та до Америки. Зовсім трохи продаємо тут, в Україні.

– Що цінують зарубіжні партнери у вашій продукції? Чому обрали саме вас?

– Передусім обирають якість товару й відмінні смакові показники. Адже в нас в Україні багато сонця, ягоди вбирають цю благодатну енергію й зберігають її. У співпраці європейці та американці цінують надійність, обо­в’язковість і довгостроковість.

– Ваша торговельна марка “Ахімса” набуває популярності в Україні. Де можна купити екотовари?

– У нас є свій інтернет-магазин. Ще наші товари можна знайти в 10 мережах провідних магазинів органічної продукції в Дніпропетровській і Київській областях.

– Які документи потрібно оформляти, аби легально торгувати на міжнародних ринках? Які вимоги до упаковки продукції для експорту?

– Кожна країна розробила свої сертифікати якості. Для ЄС це єдині вимоги, в американців уже інші документи. Якщо ви обираєте ринок збуту, то вже в процесі роботи вивчіть усе, що маєте підготувати, аби отримати можливість виходу на нього. Щодо упаковки та інформації на етикетці в американців, наприклад, дуже суворі, жорстко регламентовані правила. Важливо виконувати ці умови, аби ваші товари не повернули назад.

– У чому ваш рецепт успіху?

– Ми багато навчалися, знаходили різні грантові програми, брали участь у них. Шукали навчальні семінари й курси для підприємців, наразі це доступно. Шукали підтримку в питаннях просування, зв’язків, виходу в середовище, де б ми могли зорієнтуватися й знайти ділових партнерів на майбутнє. Усе прораховували, готувалися. Наш успіх – це невипадковість. Ми аналізували стан ринків, розмірковували про те, що рентабельніше вирощувати й продавати. Тож треба шукати свій шлях. Знайти, трудитися й не здаватися!

– Що б ви порадили новачкам-підприємцям, які жадають використовувати ваш досвід?

– Запастися терпінням, іти крок за кроком уперед – від ідеї до практичного успіху. Па­м’ятайте, нічого не буває швидко й відразу. Якщо ви купили м’яча й бутси, це не означає, що ви стали супер-футболістом. Аби грати у вищій лізі, потрібні роки тренувань. Так і в бізнесі. Спочатку потрібно все відпрацювати, вивчити, бути наполегливим. Ви вирощуватимете якісні ягоди, а потім, якщо зажадаєте, теж зможете вийти на ринок Європи чи інших країн. І ваш успіх неминучий!

Віолетта Луньова, власний кореспондент

Від редакції

Якщо у вас з’явилися питання щодо стартапу в ягідному бізнесі, ви можете звертатися прямо до фермерського господарства, тел. +38 (063) 975 69 39 та +38 (067) 009 01 08 або на сайт ahimsa.ua.

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 7760

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне