Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




11.08.2021

“Чому важливо виходити з iнiцiативою...”

В Україні є низка міжнародних організацій, діяльність яких спрямована на підтримку малого та середнього бізнесу. Але, як показує досвід, про їхню роботу знають не багато підприємців. Редакція заповнює цю інформаційну прогалину. Ми будемо знайомити вас із такими організаціями й розповідати про те, з якими запитами можна звертатися до них. Сьогодні в нас у гостях – Наталія Жугай, керівник проєктів і програм представництва Центру міжнародного приватного підприємництва в Україні (CIPE).

– Чому так важливий діалог між підприємцями та владою?

– Значення діалогу між тими, хто ухвалює рішення, і тими, кому їх виконувати, важко переоцінити. І не тільки тому, що так працюють розвинені демократії, а й тому, що рішення, які були ухвалені з огляду на консультації з бізнесом, отримують більшу легітимність. Малий бізнес повинен мати свій голос у суспільстві, щоб на нього зважали. І за цим діалогом стоять не тільки інтереси бізнесу. Формула працює просто: за всі складнощі, ухвалені “зверху” для підприємців, зрештою заплатять не тільки вони, а й покупці, звичайні громадяни, ми з вами. Під час розроблення рішень важливо зважати на інтереси різних сторін, а без обговорень цього зробити практично неможливо. Як наслідок, отримуємо те, що бачимо останні два роки – невдоволення підприємців та акції протесту проти ухвалених без відповідних консультацій законодавчих рішень. Проблема полягає ще й у тому, що часто бізнес-співтовариство реагує постфактум, коли рішення вже ухвалено. Адже правильний діалог – це коли він відбувається ще на ранніх стадіях розроблення законодавчого проєкту й навіть коли проєкт розробляється за ініціативою бізнесу.

Отож ми бачимо, що не вистачає комунікації з владою. Як змінити ситуацію? Тільки за допомогою активної позиції бізнес-спільноти. Демократії не будуються зверху. Потрібно будувати спілкування знизу. Наприклад, не чекати готового рішення з податкових питань або щодо касових апаратів, а моніторити законодавство ще на стадії проєктів, навіть ініціатив. Виходити до влади зі своїми пропозиціями, зазначати ті статті або пункти проєктів, які завдаватимуть підприємцям шкоду. Тут можуть бути ідеї з поліпшення бізнес-клімату, щодо роботи в умовах пандемії тощо.

– Як, на вашу думку, можна налагодити такий діалог?

– Підприємці, як і звичайні люди, часто не знають, що зробити, аби їхній голос почули. Тож дуже важливо ділитися досвідом успішних комунікацій, дивитися, як спрацювали колеги, щоб піти їхнім шляхом. Налагодити мости взаєморозуміння складно, але все ж таки можливо. Нормальна комунікація поліпшила б становище всіх сторін: і бізнесу, і влади, і звичайних громадян.

Хочу наголосити, що, по-перше, краще, коли ідеї від бізнесу вносяться до ухвалення закону, цей спосіб більш ефективний. Треба не відбиватися, а виступати на випередження подій.

А, по-друге, важливо об’єднуватися, тоді голос підприємців стає гучним, вас обов’язково почують. Тому так важливі бізнес-асоціації та інші бізнес-об’єднання. Адже один у полі не воїн. У кожного окремо підприємця немає ні часу, ні грошей, ні інших ресурсів для такої величезної роботи.

Наведу приклад успішного захисту інтересів малого підприємництва. Ідеться про проєкт наказу Мінфіну з обліку товарних запасів для фізосіб-підприємців. Тільки-но проєкт був опублікований, провідні асоціації малого бізнесу відразу ж звернули увагу, до чого може призвести таке регулювання. Експерти й асоціації, з якими працює наша організація СIPE, провели аналіз адміністративного навантаження цього регулювання на малих підприємців. Його результат: малому та мікробізнесу це регулювання коштувало б 15 млрд грн на рік! Завдяки таким дослідженням і спільній адвокасі-кампанії, а також позиції Державної регуляторної служби проєкт вдалося зупинити й відправити на доопрацювання. Як бачимо, сила підприємців – у єдності.

– Розкажіть про роботу вашої організації, яку підтримку вона надає підприємцям України?

– Представництво Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE) розташоване в Києві. Це громадська організація. У нас понад 200 проєктів і програм у 80 країнах світу. В Україні ми працюємо понад 10 років. Наша мета – сприяти розвитку демократії через розвиток підприємництва та ринкові реформи. Для її досягнення ми працюємо з різними сторонами: бізнес-асоціаціями, Кабміном, Верховною Радою, органами місцевого самоврядування, аналітичними центрами та іншими діловими партнерами.

Ми надаємо експертні консультації, проводимо тренінги. Зауважу, ми співпрацюємо тільки з бізнес-асоціаціями, зі Спілками підприємців та іншими бізнес-об’єднаннями. Навчаємо їх адвокації (діяльність із захисту прав та інтересів – ред.) та інструментів аналітики. Допомагаємо їм рости, будувати діалог, ставати більш ефективними, сильними, впливовими.

Зокрема, навчаємо аналізу бізнес-регулювань і громадської антикорупційної експертизи. Наші експерти можуть провести аналіз будь-якого проєкту рішення щодо адміністративного навантаження регулювання (тиску) на роботу підприємців.

Багато роботи проводиться для обміну досвідом між підприємцями, їх об’єднаннями. Так, минулого року, у період карантину, ми організовували онлайн-заходи, запрошували асоціації, щоб ті поділилися досвідом успішних комунікацій із владою, а також роботою зі своїми членами, які опинилися в непростій ситуації через карантинні обмеження. Розуміючи, що успіхи одного регіону можуть слугувати прикладом для інших, ми використовуємо свій досвід у розробленні нових стратегій.

– Чи можуть підприємці звернутися до вас з іншими питаннями? Наприклад, щодо продажу своїх товарів до Європи, пошуку ринку збуту та оптових клієнтів?

– Саме цими питаннями ми не займаємося. Але ми володіємо інформацією про те, які організації в Україні працюють у цьому напрямі. Ми підкажемо, куди й до кого можна звернутися, дамо контакти. Тож звертайтеся до нас з усіх питань, що стосуються підприємництва. Постараємося бути корисними.

– Якщо наші читачі зажадають звернутися до вашого Центру, куди їм можна телефонувати, писати чи приїхати?

– У нас є сторінка у Фейсбуці – https://www.facebook.com/CIPEUkraine. Сайт нашої організації – https://www.cipe.org.

Ще можна написати нам на пошту: nzhuhay@cipe.org

Віолетта Луньова, власний кореспондент

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1940

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне