Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




05.01.2022

Збільшилися штрафи за порушення трудового законодавства

Газета «Приватний підприємець»

За порушення вимог законодавства про працю для роботодавців передбачено фінансову та адміністративну відповідальність, а за грубі порушення – кримінальну. Фінансові санкції за порушення трудового законодавства визначено в ст. 265 КЗпП. Розміри штрафів, установлені цією статтею, залежать від категорії роботодавця. Також вони прив'язані до розміру МЗП, установленого законом на момент виявлення порушення.

Оскільки з 1 грудня 2021 року розмір МЗП збільшився й становить 6 500 грн, збільшились і розміри штрафів.

Наприклад, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплату зарплати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків (абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП) штраф становить 10-кратний розмір МЗП, установленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого воно скоєно, тобто 65 000 грн. Для ФОП-роботодавців, які є платниками єдиного податку 1–3-ї груп, застосовується попередження. Однак у разі повторного порушення протягом двох років із дня виявлення порушення – у 30-кратному розмірі МЗП, установленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого воно вчинене (абз. 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП), тобто 195 000 грн.

Зауважимо, з 1 жовтня 2022 року розмір МЗП збільшиться до 6 700 грн, а отже, з цієї дати знову збільшаться розміри штрафів.

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 3701

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне