Розсилка новин

26.03.2024

Щодо індексації зарплати 2024 року

Газета «Приватний підприємець»

Згідно із Законом України від 09.11.2023 р. № 3460-ІХ “Про державний бюджет України на 2024 рік”, обчислення індексу споживчих цін (далі – ІСЦ) для індексації грошових доходів населення провадиться наростаючим підсумком, починаючи з 1 січня 2024 року.

Індексація нараховується відповідно до Закону України від 03.07.91 р. № 1282-XII “Про індексацію грошових доходів населення” та Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

На звернення Мінекономіки щодо індексації зарплати у 2024 році Мінсоцполітики надало роз’яснення (лист від 04.01.2024 р. № 2/0/214-24).

Згідно зі ст. 5 Закону № 1282 та п. 6 Порядку № 1078 індексація грошових доходів громадян здійснюється в межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів.

Крім того, пунктом 5 Порядку визначено, що працівникам підприємств та організацій, які перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв’язку зі зростанням рівня інфляції провадиться в порядку, визначеному в колективних договорах, але не нижче від норм, визначених Законом № 1282 та положень Порядку № 1078.

Як зазначається в листі Мінсоцполітики, якщо внаслідок інфляції 2022 року та попередніх років склалися певні суми індексації заробітної плати станом на грудень 2022 року, то підприємства й організації мали самостійно визначитися щодо збереження виплати суми індексації протягом 2023 року, зважаючи на свої фінансові можливості.

До того ж зауважено, що згідно зі ст. 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

Мінсоцполітики зверталося до Мінекономіки й Мінфіну щодо надання роз’яснення про збереження виплати у 2023 році сум індексації, які виникли станом на грудень 2022 року. На думку Мінсоцполітики й Мінекономіки, у 2023 році заробітна плата могла виплачуватися з урахуванням індексації, яка склалася станом на грудень 2022 року.

Водночас Мінфін зауважив, що згідно з п. 3 Прикінцевих положень Держбюджета-2023 було зупинено на 2023 рік дію Закону № 1282-XII, а отже, 2023 року індексація зарплати не проводилася.

У листі зазначається: якщо у 2023 році було збережено суму індексації заробітної плати, яка виникла за період до січня 2023 року, то вона може виплачуватися й у 2024 році.

До того ж у разі зростання посадового окладу із січня 2024 року сума індексації заробітної плати має визначатися з огляду на п. 5 Порядку № 1078, відповідно до якого значення ІСЦ приймається за 1 або 100% у місяці, у якому відбувається підвищення тарифних ставок (посадових окладів). Обчислення індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, що настає за місяцем підвищення тарифних ставок (посадових окладів), тобто з лютого 2024 року.

Сума індексації в місяці підвищення посадового окладу має розраховуватися як різниця між сумою індексації і розміром підвищення заробітної плати. Тобто сума індексації зменшується на суму підвищення заробітної плати.

У разі якщо підвищення посадових окладів (тарифних ставок) у січні 2024 року не відбувається, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації починає здійснюватися із січня 2024 року.

Нагадаємо, що згідно з абз. 2 п. 1-1 Порядку № 1078 підвищення грошових доходів громадян у зв'язку з індексацією здійснюють із 1-го числа місяця, що настає за місяцем, у якому офіційно опубліковано ІСЦ. Такий ІСЦ обчислює Держстат, і не пізніше ніж 10-го числа місяця, що настає за звітним, його публікують в офіційних періодичних виданнях.

Право на індексацію виникає, коли величина індексу інфляції перевищує поріг індексації 103%. Зарплата індексується в межах прожиткового мінімуму (ПМ) для працездатних осіб (у 2024 році – 3 028 грн). Частина зарплати, яка перевищує ПМ, індексації не підлягає.

Варто зазначити, що з 1 січня 2024 року МЗП  збільшено до рівня 7 100 грн. Отже, якщо роботодавець збільшив оклад працівників з 1 січня, базовим місяцем буде січень 2024 року.  У базовому місяці дохід не індексується. Якщо темпи інфляції збережуться на поточному рівні, уперше індексувати заробітну плату працівникам у 2024 році доведеться у квітні або травні. Також нагадаємо, що Держбюжет-2024 передбачає підвищення МЗП з 1 квітня до 8 000 грн. У разі підвищення МЗП з квітня зміниться базовий місяць для нарахування індексації, ним стане квітень 2024 року.

Розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму на 2024 рік

З 2024 року індексація повертається

З 1 квітня розмір МЗП – 8 000 грн

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Ми на Facebook