Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




24.01.2019

Реклама на білборді: продаж чи послуга?

Газета «Приватний підприємець» № 1, 2019 р.

Чи може підприємець-єдинник другої групи, у якого є рекламне агентство, у договорі з юрособами (не єдинниками) замінити поняття “послуга” на “товар”? Чи можливо послугу за розміщення реклами на рекламному білборді трактувати як продаж часу перебування плаката на рекламному носії?

Напевно, у цьому разі підприємець хоче розширити коло своїх замовників. Адже, працюючи на другій групі єдиного податку, він може надавати послуги з розміщення реклами тільки населенню або суб’єктам підприємництва – єдинникам.

Однак вважаємо, що, змінивши лише предмет договору, йому це здійснити не вдасться. Адже зміст взаємин й надалі полягає в наданні послуги.

Для рекламної діяльності передбачено групу КВЕД 73.1 “Рекламна діяльність”. Вона включає два коди: 73.11 “Рекламні агентства” та 73.12 “Посередництво в розміщенні реклами в засобах масової інформації”.

Код 73.11 надає суб’єктові можливість здійснювати повний набір рекламних послуг (за допомогою власних можливостей або на договірних засадах):

– консультаційні послуги;

– послуги з художнього оформлення реклами;

– виробництво рекламних матеріалів;

– створення й розміщення засобів реклами на відкритому повітрі, наприклад: білбордів, панелей, бюлетенів, рекламних рамок, віконного оформлення, виставкових залів;

– створення стендів та інших демонстраційних поверхонь;

– розміщення реклами на транспортних засобах тощо.

Розміщення інформаційних матеріалів на рекламних носіях (зокрема, на білбордах) насправді є наданням останніх в оренду за плату.

Оренда, з огляду на податкове законодавство, є послугою, а тому замінити її “продажем часу перебування інформаційних матеріалів на рекламному носії” – неправильно.

Про продаж часу в разі розміщення реклами йдеться в розшифруванні коду 73.12, який передбачає “розміщення реклами в засобах масової інформації, тобто продаж або перепродаж часу та місця для різних видів реклами в засобах масової інформації”. Та як бачимо, згідно з цим кодом час продається для реклами виключно в ЗМІ.

Отже, у разі розміщення реклами замовника на білборді, у договорі має зазначатися “надання послуг”. Отож єдинник другої групи має право працювати тільки з фізичними особами та суб’єктами підприємництва – єдинниками.

Ольга Шевцова, юрист

Календар для єдинників першої та другої групи – 2019

Поделиться:

Количество просмотров: 14579

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне