Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




26.07.2021

Штраф за відсутність інструктажу: чи є звільнення?

Під час перевірки Держпраці ФОП був оштрафований за порушення ст. 29 КЗпП, а саме за відсутність інструктажу своїх працівників про наявність небезпечних і шкідливих виробничих факторів. Чи правомірно це, якщо зважати на те, що умови праці підприємця не припускають наявності таких факторів?

Газета «Приватний підприємець» № 9, 2021 г.

Якщо підприємець не проводить інструктажів зі своїми працівниками згідно зі ст. 29 КЗпП, у нього не оформлено документів, що підтверджують проведення таких інструкта

Відповідно до згаданої статті ФОП-роботодавець до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором (крім трудового договору про дистанційну роботі) зобов’язаний:

1) роз’яснити працівникові його права й обов’язки та проінформувати під розписку про: умови праці; наявність на робочому місці, на якому він працюватиме, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров’я; його права на пільги й компенсації за роботу в таких умовах згідно із законодавством;

2) ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку;

3) визначити працівникові робоче місце, забезпечити його потрібними для роботи засобами;

4) проінструктувати працівника з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці та протипожежної охорони.

Процедуру та порядок проведення інструктажів із питань охорони праці врегульовано Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженим наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 р. № 15. Ним визначено, що працівники під час прийняття на роботу та періодично повинні проходити інструктажі з питань охорони праці, надання першої медичної допомоги, а також із правил поведінки та дій у разі виникнення аварійних ситуацій, пожеж і стихійних лих.

Під час укладання трудового договору про дистанційну роботу роботодавець також не звільнений від обов’язку провести такий інструктаж, хоча з деякими особливостями: він може бути проведений дистанційно або як навчання безпечних методів роботи на конкретному технічному засобі. У трудовому договорі за згодою сторін може бути передбачено додаткові умови безпеки праці.

Ознайомити працівників із розпорядженнями та іншими документами роботодавця в частині їхніх прав та обов’язків дозволено з використанням засобів електронного зв’язку. Способи такого ознайомлення визначаються в трудовому договорі. У цьому разі підтвердженням того, що працівник ознайомлений, вважається факт обміну відповідними електронними документами між роботодавцем і працівником.

Роботодавець зобов’язаний проводити інструктажі з питань охорони праці як під час прийняття на роботу працівників, так і періодично. Жодних винятків, які звільняють його від такого обов’язку, закон не передбачає. Він не звільнений від цього обов’язку й у разі дистанційного формату роботи його співробітників. До того ж у нього повинні бути оформлені всі документи, що підтверджують проведення цих інструктажів.

Інакше ФОП-роботодавець може бути оштрафований, згідно зі ст. 265 КЗпП, як за порушення інших вимог законодавства про працю в розмірі мінімальної зарплати за кожне таке порушення.

Анна АЙВАЗОВА, редактор

http://chp.com.ua/vazhno-znat/item/72055-kalendar-flp-rabotodatelya-2021

Поделиться:

Количество просмотров: 15789

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне