Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




26.09.2018

Дата народження дітей та право на дитячу відпустку

Газета «Приватний підприємець»

Управління Держпраці у Хмельницькій області роз’яснює питання: чи пов'язаний період «дитячої» відпустки з відпрацьованим часом поточного року та з датою народження дітей?

Відпустка на дітей може надаватися будь-коли протягом календарного року незалежно від відпрацьованого часу й дати народження дитини – до або після.

Наприклад, у працівниці двоє дітей, старшій дитині виповнилося 15 років у січні 2018 року. Додаткова відпустка може бути надана їй як матері двох дітей віком до 15 років до кінця цього року. Це пояснюється тим, що така відпустка належить до категорії соціальних і не належить до щорічних.

Додаткова відпустка на дітей не впливає на тривалість основної щорічної відпустки або інших відпусток. Ця відпустка надається понад кількість днів щорічних відпусток.

Зауважимо, що право на таку відпустку має лише жінка, яка працює. Тому реалізувати своє право на використання цієї відпустки вона може за умови, якщо на день початку відпустки має стаж роботи в рахунок року, за який просить надати їй відпустку, тривалістю хоча б один день.

Також Управління Держпраці у Хмельницькій області нагадує, що законодавством не визначено строку давності, після якого працівник втрачає право на додаткові соціальні відпустки. Якщо він із якихось причин не скористався своїм правом на таку відпустку за попередній рік чи за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні цієї відпустки.

Отже, якщо працівник звільняється з роботи відповідного року й має невикористану соціальну відпустку за цей рік, йому має бути виплачена за неї грошова компенсація. На новому місці роботи він не матиме права на отримання додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, оскільки така відпустка надається один раз протягом відповідного календарного року. 

Наймані працівники

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 3068

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне