Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




29.01.2019

Допомога надається за фактичний період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

Газета «Приватний підприємець»

Тимчасова непрацездатність у зв’язку з вагітністю та пологами працівниці засвідчується листком непрацездатності, який видається лікувальним закладом. У ньому зазначається період непрацездатності, протягом якого працівниця потребує  увільнення від роботи, воднораз  на 126 календарних днів.

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається за волевиявленням жінки в межах періоду, визначеного в листкові непрацездатності. Отож для оформлення такої відпустки жінка має подати відповідну заяву та листок непрацездатності. Роботодавець повинен підготувати наказ про надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Втрата заробітної плати в період цієї відпустки компенсується у формі матеріального забезпечення – допомоги по вагітності та пологах.

Управління Держпраці у Хмельницькій області зауважує, що чинним законодавством не передбачено права одночасного отримання працівником виплат за загальнообов’язковим соцстрахуванням та зарплати за виконану роботу. Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі за фактичний період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Рішення про призначення допомоги по вагітності та пологах  ухвалює комісія (уповноважений) із соцстрахування. Варто враховувати тривалість періоду відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, який зазначається в наказі, та період непрацездатності згідно з лікарняним. Фактичний період перебування працівниці у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами має відображатися в облікові відпрацьованого робочого часу.

Отже, якщо працівниця продовжить виконувати роботу за займаною посадою, допомогу по вагітності та пологах буде надано за час фактичного перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, у межах періоду, зазначеного в листкові непрацездатності, без урахування днів, за які їй нараховано зарплату за виконану роботу.

Наймані працівники

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1803

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне