Розсилка новин

24.05.2019

Зняття готiвки ФОП у банку – тiльки за пiдтверджувальними документами

Газета «Приватний підприємець»

Третього червня 2019 року набуває чинності постанова Правління НБУ від 18.04.2019 р. № 62, якою посилено контроль за здійсненням готівкових розрахунків та веденням банками касових операцій. Згідно зі змінами, унесеними до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні, затвердженої постановою від 25.09.2018 р. № 103, під час отримання готівки банк буде пильніше вивчати операції клієнтів на ознаки фіктивності. З цією метою він вимагатиме від клієнта підтверджувальні документи, на підставі яких проводилися готівкові розрахунки (закупівельний акт; закупівельна відомість; податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку; кредитний договір; договір постачання; договір транспортування; договір зберігання; інші звітні документи).

Також унесено низку точкових змін, що стосуються застосування електронного підпису та електронної печатки в банківській системі, а також роботи банків із визначенням справжності та платіжності банкнот.

Як обрати систему оподаткування. Порівняльна характеристика

Єдиний податок для приватних підприємців. Особливості роботи на спрощеній системі оподаткування

Як працювати за загальною системою оподаткування?

# Aліна 2019-05-24 12:07
ФОП має право використовувати власні кошти на свій розсуд після сплати податків. . Це стосується і зняття готівки зі свого рахунку. Банк не має права вимагати якість пояснення щодо подальшого використання знятої готівки, а тим паче вимагати копії договорів, актів закупівлі, накладних і т.д.
Reply | Reply with quote | Quote
# Редакція газети 2019-05-28 21:32
На зняття готівки в якості доходу підприємця дана вимога не поширюється. Це стосується ФОП, які знімають готівку в банку по чеку для здійснення готівкових розрахунків за придбання товарів або послуг (або проведення інших господарських операцій). Тому і вказано приблизний перелік підтверджуючих документів.
Reply | Reply with quote | Quote

Уголок потребителя