Розсилка новин

07.06.2019

Щодо сплати ЄСВ, якщо працівник одночасно виконує роботу за договором ЦПХ

Газета «Приватний підприємець»

Платниками ЄСВ є роботодавці, зокрема підприємства, установи, організації, інші юрособи, які використовують найману працю фізосіб на умовах трудового чи цивільно-правового договору. Базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати та сума винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

ДФС у консультації від 22.05.2019 р. № 2295/6/99-99-13-03-02-15/ІПК роз’яснює особливості нарахування ЄСВ для працівників, які виконують на тому самому підприємстві поряд зі своєю основною роботою за трудовим договором ще й роботу за сумісництвом або за договором цивільно-правового характеру.

Під час розрахунку бази нарахування ЄСВ враховується сукупний дохід зазначеного працівника за місяць. Якщо загальна сума зарплати та винагороди за цивільно-правовим договором не перевищує розміру МЗП, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру МЗП та ставки ЄСВ.

Під час формування таблиці 6 додатка 4 звіту з ЄСВ треба пам’ятати, що за наявності декількох рядків стосовно однієї застрахованої особи кількість календарних днів перебування в трудових/цивільно-правових відносинах протягом звітного місяця (графа 15) зазначається лише в одному, а саме в тому, у якому зазначаються дані про суми зарплати.

Календар ФОП роботодавця – 2019

Розміри мінімального та максимального ЄСВ для підприємців 2019 року