Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




05.09.2019

Двоє ФОПів (колишнє подружжя) в одному магазині – як платити коммуналку

Газета «Приватний підприємець» № 16, 2019 р.

Двоє ФОПів (розлучені чоловік і дружина) працюють в одному магазині. Він поділений навпіл, і у кожного є документи на право власності на свою частину. Один із колишнього подружжя оплачує комунальні послуги від свого імені за весь магазин, тому що договори укладені саме із ним, а інший – компенсує йому половину витрат.

Який документ можна скласти між ними про те, що частина комуналки фактично відшкодовується, щоб не було претензій в майбутньому? Чи потрібно завіряти такий документ у нотаріуса?

Суб’єктами права приватної власності згідно зі ст. 325 ЦКУ є фізичні та юридичні особи. Фізичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, в тому числі і нерухомого майна комерційного призначення, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.

Частиною першою ст. 320 ЦКУ встановлено, що власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

Чинне законодавство не виділяє такого суб’єкта права власності як фізична особа – підприємець та не містить норм щодо права власності фізичної особи – підприємця. Законодавство лише встановлює, що ФОП відповідає за зобов’язаннями, пов’язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, крім майна, на яке згідно із законом не може бути звернено стягнення.

Правовий статус ФОП не впливає на правовий режим майна, що перебуває в його власності. Тому в ситуації, що розглядається, не важливо, що колишнє подружжя є фізичними особами-підприємцями. Важ­ливим є те, що вони є співласниками нерухомого майна, яке вони спільно використовують.

За змістом ст. 319 ЦКУ власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

газета Приватний підприємець

Майно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно). Майно може належати особам на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності (ч. 1 і 2 ст. 355 ЦКУ).

Відповідно до ч. 1 ст. 356 ЦКУ власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю. Право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою (ст. 358 ЦКУ). Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності.

Відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності кожен співвласник зобов’язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов’язкових платежів). Також він має нести відповідальність перед третіми особами за зобов’язаннями, пов’язаними із спільним майном (ст. 360 ЦКУ).

Враховуючи викладене, для врегулювання зазначеного питання щодо утримання та обслуговування спільного майна, колишньому подружжю достатньо буде укласти між собою договір на відшкодування одним із них витрат на оплату комунальних послуг іншому.

Цей договір може бути укладений в простій письмовій формі згідно із принципом свободи договору. Нотаріальне посвідчення такого договору не є обов’язковим. Окрім договору можливе також складання сторонами актів в момент сплати компенсації, які повинні бути підписані сторонами і містити дату та суму сплаченої компенсації.

Однак, якщо є технічна можливість виділу частки в натурі, раджу це зробити, зареєструвавши право власності на виділену частку (вже як на окреме індивідуально визначене майно) та укласти напряму договори з постачальними організаціями.

Андрій Дробот, адвокат

Обрання системи оподаткування

Реєстрація підприємців

Поделиться:

Comments   

# Максим Викторович 2019-09-09 11:19
Консультація суто юридична, без податкових наслідків. Ці ж виплати ще й в 1ДФ потраплять..
Reply | Reply with quote | Quote
# Редакция 2019-09-09 12:32
Зазначені операції здійснюються між фізичними особами, отже у ф. № 1 ДФ виплати не зазначаються.
Reply | Reply with quote | Quote
Количество просмотров: 11564

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне