Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




19.09.2019

Єдинник: утримання приміщення та ПДВ

Газета «Приватний підприємець» № 17, 2019 р.

ФОП-єдинник – платник ПДВ має на правах власності фізособи нежитлове приміщення (виробничий комплекс). Таке приміщення використовується у підприємницькій діяльності ФОП. Проводяться роботи з його ремонту. Чи можна витрати враховувати у витратах підприємця? Чи можна відносити до складу податкового кредиту ПДВ, включений у вартість матеріалів, а також комунальних платежів, за умови, що всі договори будуть укладені від імені ФОП?

Питання про формування витрат виникло невипадково, адже єдинники третьої групи – платники ПДВ мають вести облік доходів і витрат. Це передбачено нормами пп. 296.1.2 ст. 296 ПКУ. Отож і форма книги, у якій вони ведуть облік своєї діяльності, затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579, містить два розділи для обліку доходів і для обліку витрат. І в порядкові ведення книги роз’яснено, як заповнюється розділ витрат.

Проте витрати в єдинника ніяк не впливають на об’єкт оподаткування.

Єдиний податок сплачується із суми, отриманого доходу, зменшеного на суму ПДВ у складі цього доходу. Фактично витрати потрібні лише для того, щоб під час формування податкового кредиту підтвердити, що вони пов’язані з госпдіяльністю. Тому суму витрат на ремонт приміщення, зменшену на суму ПДВ у їх складі, можна відображати в розділі витрат книги єдинника.

Щодо формування податкового кредиту, то тут немає однозначної думки й стосується це не тільки ФОП-єдинників, а й загальносистемників, оскільки у всіх ФОП нерухомість реєструється тільки як на фізосіб. Але, згідно з чинним законодавством, ФОП має право майно, що належить йому на праві власності як фізособі, використовувати в підприємницькій діяльності.

У Базі знань (категорії 101.13) є аналогічне запитання: “Чи має право ФОП – платник ПДВ, який здійснює придбання, спорудження, будівництво нерухомого або рухомого майна, на формування податкового кредиту з ПДВ?” Податківці не стали морочитися з відповіддю й написали: “Кожен конкретний випадок придбання, спорудження, будівництва нерухомого або рухомого майна ФОП – платником ПДВ вимагає детального вивчення документів”. І порадили звернутися за індивідуальною податковою консультацією. А що може змінити індивідуальна податкова консультація?

Можна скористатися такою рекомендацією й отримати індивідуальну податкову консультацію. Якщо вона вас не влаштує, оскаржити її в суді. Це значно дешевше, ніж вести спір щодо конкретних сум ПДВ, які податківці можуть не визнати під час перевірки.

газета Приватний підприємець

ПКУ містить пряму норму, без будь-яких обмежень для ФОП – платників ПДВ. Це п. 198.3 ст. 198 ПКУ, у якому чітко сказано: “податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв’язку з:

  • придбанням або виготовленням товарів та наданням послуг;
  • придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи);
  • ввезенням товарів та/або необоротних активів на митну територію України.

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Якби законодавець хотів обмежити застосування цієї норми для ФОП – платників ПДВ, то написав би приблизно так: “Ця норма не поширюється на ФОП” або щось подібне. Але цього ж немає. Тож вважаємо, що ФОП – платник ПДВ має право формувати податковий кредит щодо витрат, пов’язаних із ремонтом приміщення.

Аби убезпечити себе й бути готовим до спорів із податковою, рекомендуємо видати внутрішнє розпорядження, у якому зазначити: виробничий комплекс, що належить фізособі за адресою, починає використовуватися в підприємницькій діяльності з такого-то числа. Щоб надати йому робочого стану, потрібно провести капітальний (косметичний) ремонт. (Описати роботи, які передбачається виконати.) В одному з пунктів розпорядження зазначити про потребу в укладенні договорів із комунальними службами від імені ФОП.

Після цього суму ПДВ у витратах на ремонт можна відносити до складу податкового кредиту за умови, що податкові накладні будуть оформлені правильно й зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Щодо формування податкового кредиту за витратами на утримання приміщення, то тут питань не має бути. Адже договори на отримання таких послуг будуть оформлені з ФОП та пов’язані з його господарською діяльністю.

Наталія Щербак

Єдиний податок для приватних підприємців

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 2647

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне