Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




16.09.2021

Чи можна сумісникові виплачувати зарплату один раз на місяць?

 

Підприємець планує оформити трудові відносини з найманим працівником за сумісництвом. Йому буде встановлено погодинну оплату праці. Як визначити суму авансу за першу половину місяця? Чи можна сумісникові виплачувати зарплату один раз на місяць?

Газета «Приватний підприємець» № 15, 2021 г.

На працівників-сумісників, як і на основних працівників, повною мірою поширюється дія трудового законодавства. У ст. 1021 КЗпП визначено, що оплата праці в разі роботи за сумісництвом провадиться за фактично виконану роботу.

Особи, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконаний обсяг робіт і відповідно до встановленої системи оплати праці. У разі оплати праці сумісників слід зважати на законодавчо визначений розмір МЗП.

Якщо підприємець використовує погодинну оплату праці, варто знати, що з 1 січня 2021 року МЗП у погодинному розмірі становить 36,11 грн, а з 1 грудня становитиме 39,12 грн.

Зарплата нараховується на підставі Табеля обліку робочого часу й тарифних ставок, установлених підприємцем під час укладення трудового договору. Це основний документ, що підтверджує вихід на роботу найманих працівників, тривалість їх робочого дня.

Форму Табеля обліку використання робочого часу (ф. № П-5) затверджено наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489 "Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці". Утім ця форма має рекомендаційний характер. Це означає, що підприємець може вести Табель такої форми або будь-якої іншої, зручної для нього. Головне, аби в ній були всі потрібні показники.

Ведення Табеля є обов'язковим для всіх роботодавців без винятку, навіть із невеликою кількістю працівників. Ведеться він щомісяця на всіх працівників, з якими укладено трудові договори.

Нагадаємо, що зарплата має виплачуватися регулярно в робочі дні, у терміни, визначені нормативним актом роботодавця, погодженим із представниками трудового колективу, але не рідше ніж два рази на місяць через 16 календарних днів і "не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата" (ст. 115 КЗпП, ст. 24 Закону України від 24.03.95 р. № 108/95-ВР "Про оплату праці”). Це означає, що зарплата за першу половину місяця має бути виплачена не пізніше ніж 23-го числа поточного місяця, а за другу половину – не пізніше ніж 7-го числа наступного місяця.

У разі якщо день виплати зарплати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, зарплата виплачується напередодні.

Сумісники мають такі самі права, як і працівники, оформлені за основним місцем роботи. Тож нараховувати й виплачувати зарплату сумісникам слід також два рази на місяць у встановлені терміни.

Виплачувати зарплату працівникам один раз на місяць не можна. Це є грубим порушенням, за яке передбачено штрафні санкції. За порушення встановлених термінів виплати зарплати, виплату її не в повному обсязі передбачено штраф у трикратному розмірі МЗП, установленої законом на момент виявлення порушення (абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП). З 01.01.2021 р. розмір штрафу становить 18 000 грн (6 000 грн х 3), а з 01.12.2021 р. становитиме 19 500 грн (6 500 грн х 3). Також за таке порушення передбачено штраф за ст. 41 КУпАП у розмірі від 510 до 1 700 грн.

Не зніме й не зменшить відповідальності підприємця пояснення про те, що працівники самі просять виплачувати зарплату один раз на місяць і навіть подали відповідну заяву.

Під час оформлення трудових відносин із сумісником підприємець має в трудовому договорі чітко зазначити режим роботи, кількість робочих годин на місяць, які повинен відпрацювати працівник, і розмір годинної ставки. Відпрацьований час відображається в Табелі обліку робочого часу. З огляду на ці відомості буде розраховуватися зарплата за першу та другу половину місяця.

Що стосується виплати авансу, зазначимо таке. КЗпП і ст. 24 Закону про оплату праці передбачають, що розмір зарплати за першу половину місяця (аванс) визначається нормативним актом роботодавця. До того ж розмір авансу має бути “не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника”. Тобто розрахунковий період для нарахування авансу – з 1-го по 15-е число поточного місяця.

Отже, для нарахування авансу підприємець має знати кількість робочих годин з 1-го по 15-е число місяця й розмір годинної ставки. Добуток цих показників є оплатою за фактично відпрацьований час.

Вікторія Лобода, редактор

Поделиться:

Количество просмотров: 16815

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне